Υλικά για 6 άτομα

  • 3.5 κιλά αρνάκι (από μικρό ζώο έως 7-9 κιλά) κομμένο σε μερίδες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κιλά πατάτες μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες «κυδωνάτες»
  • 4 κουταλάκια γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ή από 2 μικρά
  • 200 ml λευκό ξηρό καλό κρασί
  • 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • φυλλαράκια από 2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουταλάκια γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Eκτέλεση


Σκουπίζουμε τα κομμάτια του αρνιού (χωρίς να το πλύνουμε) με χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε στο ταψί. Λειώνουμε τις σκελίδες σκόρδου στην ειδική πρέσα και αλείφουμε τα κομμάτια του αρνιού.

Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί και περιχύνουμε με το κρασί, το λε-μόνι το λάδι, τη μουστάρδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αλα-τοπιπερώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας όλες τις πλευρές του αρνιού.  Ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά παντού.

Bάζουμε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάμε τα κομ-μάτια του αρνιού από άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες. Ψήνουμε περίπου 3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στη μεσαία σκάλα και στο τέλος ψήνουμε στο grill για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα και να πάρει βαθύ μελί χρώμα. Το κρέας πρέπει να είναι πολύ μαλακό και να αποσπάται από το κόκαλο με ευκολία.


Συμβουλή


Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσουμε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 2,5 ώρες ώστε το κρέας να μην στεγνώσει.