Καθαρίζουμε το χταπόδι από το μελάνι του, το πλένουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (3-4 πόντους)...

Υλικά:

  • 1 χταπόδι, περίπου 1 1/2 κιλό
  • 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • 3 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 1 κουταλάκι ρίγανη, τριμμένη
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 5 ποτήρια ζωμό λαχανικών, χλιαρό
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα: φύλλα ρόκας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι από το μελάνι του, το πλένουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (3-4 πόντους). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει, κατόπιν τα κομματάκια του χταποδιού για περίπου 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε το μακαρονάκι, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 15 -20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό με τυρί φέτα ή τριμμένη παρμεζάνα/κεφαλοτύρι.

Σημείωση: το χταπόδι να είναι καλά χτυπημένο για να είναι μαλακό.