Καθαρίζουμε τα έξω φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι του. Τοποθετούμε το λάχανο...

Υλικά:

  • 1 μέτριο λάχανο αφράτο
  • 500γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο- χοιρινό)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κούπα μαϊντανό
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 4 κοφτές κουτ. σούπας κορν φλάουρ για σάλτσες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα έξω φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι του. Τοποθετούμε το λάχανο με τη βάση του προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με ζεστό αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσει, το βάζουμε σε ένα ταψί, χωρίζουμε τα φύλλα και αφαιρούμε το χοντρό μέρος τους. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε με λίγο λάδι, 3 κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, το ρύζι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά.

Σε μια επιφάνεια, απλώνουμε το φύλλο του λάχανου, βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε από τα πλάγια και από τις δύο πλευρές και τυλίγουμε σε ρολό. Παίρνουμε μια πλατιά κατσαρόλα και τοποθετούμε στη βάση της βρασμένα φύλλα από λάχανο που μας περίσεψε (συνήθως τα χοντρά μέρη) ώστε να σκεπαστεί ο πάτος και από πάνω αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες, όχι πολύ σφιχτά μεταξύ τους. Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι. 2 φλυτζάνια ζεστό νερό και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο για να συγκρατεί τους λαχανοντολμάδες στη διάρκεια του μαγειρέματος και να μη διαλυθούν.

Βράζουμε το φαγητό για 1,5 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσει αδειάζουμε το ζωμό που έμεινε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε κι άλλα δύο φλυτζάνια νερό και τον αφήνουμε να βράσει.

Διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό 4 κοφτές κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ, ρίχνουμε το μίγμα σε κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και το μίγμα αυτό το προσθέτουμε στην κρέμα που φτιάξαμε με το κορν φλάουρ, λίγο - λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι και αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.