Υλικά:

  • 500γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 καρότα
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι & πιπέρι
  • χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φασόλια και από το βράδυ τα έχουμε βάλει να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τα βάζουμε σε φρέσκο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και κρατάμε ένα ποτήρι νερό από το ζουμί. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε κομμάτια και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και την πιπεριά και τα σοτάρουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό αφήνοντας να ψηθούν για 10-15 λεπτά ώστε να δέσουν τα υλικά. Απλώνουμε τα φασόλια στο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και το ζουμί που είχαμε κρατήσει και ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα ρίγανη. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε τα φασόλια γίγαντες ζεστά ή κρύα με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.