Υλικά:

  • 4-5 μεγάλες μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος σε χοντρές φέτες ύψους 1 πόντου
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • αλάτι
  • τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 400γρ σάλτσα ντομάτας
  • 1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
  • 4-5 φλιτζάνια γάλα
  • 7-9 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 7-9 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τις φέτες της μελιτζάνας σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν. Τις βάζουμε πάλι σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τον κιμά το, αλάτι και πιπέρι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν και πασπαλίζουμε με κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα βότανα και το μαϊντανό. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και το κρασί, και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για να κάνουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μετά πάλι σταδιακά ρίχνουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός κάπως σφικτός.

Λαδώνουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και τοποθετούμε σε στρώσεις πρώτα μελιτζάνα, μετά το μίγμα του κρέατος, ακόμα μια στρώση μελιτζάνας, μετά άλλη μια στρώση κρέατος, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και τελειώνουμε με μια τελευταία στρώση μελιτζάνας. Πάνω στην μελιτζάνα πασπαλίζουμε ξανά με παρμεζάνα και μετά στρώνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και το υπόλοιπο τυρί. Καλύψτε με το υπόλοιπο μελιτζάνες και πασπαλίζουμε ένα άλλο 1/2 φλιτζάνι τυρί από πάνω. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σκάλα.