Υλικά:

  • 1 κιλό ζυμαρικά για παστίτσιο
  • ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • πελτές ντομάτας 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού
  • 1/2 φλυτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1/2 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι
  • βούτυρο 1/2 φλυτζάνι
  • 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό για να βράσουν και μόλις μαλακώσουν αρκετά (προσοχή να μη λασπώσουν) τα σουρώνουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να ροδίσει και περιχύνουμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε 1/4 τυρί παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά στο βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, το κρασί, το ζωμό, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά.

Για να κάνουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μετά πάλι σταδιακά ρίχνουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός κάπως σφικτός. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο ακόμη αλάτι, πιπέρι και λίγο πριν κρυώσει ρίχνουμε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι της μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ομογενοποιούμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί μεγάλου μεγέθους και στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα ζυμαρικά. Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα κιμά και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα των ζυμαρικών. Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.