Υλικά:

  • 500γρ φακές πολύ καλής ποιότητας
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι από κρασί (προαιρετικά)
  • 1 χωριάτικο πικάντικο λουκάνικο (προαιρετικά) για έξτρα γεύση

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε ζεστό νερό που έχουμε βάλει ήδη στο μάτι της κουζίνας. Μετά την πρώτη βράση σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα σε κρύο νερό, με τη δάφνη και τη ρίγανη και βράζουμε κανονικά για 30 λεπτά περίπου.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το λουκάνικο (προαιρετικά). Ψήνουμε μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε τον πελτέ και το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στην φακή μόλις έχει μαλακώσει. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν η σούπα γίνεται πολύ πηχτή. Στο τέλος του μαγειρέματος περιχύνουμε την χυλωμένη σούπα με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.

Ξύδι προσθέτει ο καθένας στο πιάτο του εφόσον του αρέσει. Συνοδέψτε με βραστά λαχανικά και ελιές θρούμπες.