Ζεσταίνουμε το νερό, το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε σταδιακά τη μαγιά για να διαλυθεί και να γίνει...

Υλικά

  • 1/3 φλιτζανιού βούτυρο μαλακό (θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 δόσεις ξηρή μαγιά/ σκόνη (εμπορίου/ πακέτα)
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 4 φλιτζάνια ηλιέλαιο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό, το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε σταδιακά τη μαγιά για να διαλυθεί και να γίνει κρεμώδης. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς στο μίγμα γάλακτος, και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε.

Προσθέτουμε στο μαλακό βούτυρο, τα αβγά και το αλεύρι και χτυπάμε στο μίξερ ή ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι. Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί και να διογκωθεί  για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν την ανακατεύουμε και την ξανασκεπάζουμε για ακόμα 30 λεπτά. 

Ανακατεύουμε το μέλι και 1/2 φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να δέσει και στη συνέχεια το αποσύρουμε από το η φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.  Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα στους 175 βαθμούς C (ανάλογα τη σκάλα στο μάτι της κουζίνας σας). Γεμίζουμε με λάδι τουλάχιστον 4-5 δάχτυλα. 

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους και πλάθουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα. Ρίχνουμε κάθε μπάλα ζύμης στο καυτό λάδι και την γυρίζουμε από όλες τις πλευρές με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε κάθε λουκουμά από το λάδι και τον τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ολοκληρώνουμε το τηγάνισμα. Κατόπιν τοποθετούμε τους λουκουμάδες σε ένα ταψί, τους περιχύνουμε με το σιρόπι μελιού και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρονται ζεστοί. 

Εναλλακτικά μπορείτε να τους περιχύσετε με σιρόπι σοκολάτας, σφενδάμου ή άλλο της αρεσκείας σας.