Υλικά

  • 4 κιλά Μήλα Granny Smith καθαρισμένα και κομμένα στα οχτώ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για πασπάλισμα
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 1 κουταλιά σούπας γεμάτη μαργαρίνη
  • 3/4 του κουταλιού του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/8 του κουταλιού του γλυκού μπαχάρι
  • Έτοιμη ζύμη για πίτες (ένα πακέτο)
  • Για την κρούστα της μηλόπιτας: 1 αυγό χτυπημένο μαζί με 1 κουταλιά της σούπας νερό ή σόδα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα κομμένα μήλα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Αλείφουμε τη βάση ενός μεσαίου ταψιού με μαργαρίνη και απλώνουμε τη μισή πίτα στο κάτω μέρος του και με τα δάχτυλα τεντώνουμε απαλά την πίτα στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού και τη γυρίζουμε στην άκρη του ως έξω από το χείλος 1-2 εκατοστά. Γεμίζουμε την πίτα με το μίγμα μήλου. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο της πίτας και ενώνουμε τις άκρες του περιμετρικά στο χείλος του ταψιού. Αλείφουμε από πάνω το μίγμα αυγού – νερού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κάνουμε 4-5 σχισμές πάνω στην πίτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 1-1.30 ώρα σε μεσαία θέση. Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή. Συνοδεύουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.