Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. μαγιά νωπή ή 27γρ. ξερή 1/2 κούπα νερό χλιαρό
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουταλιά γλυκού σποράκια από πράσινο κάρδαμο κοπανισμένα
  • 1/2 κούπα καυτό γάλα
  • 5 αυγά
  • 250 γρ βούτυρο λιωμένο
  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα αμύγδαλα φιλέ, παραρουνόσπορος

 

 Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ, βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 100γρ αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώ-σει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Βράζουμε το γάλα με τα σποράκια από κάρδαμο και το μαχλέπι, αφήνουμε 20 λεπτά να αρωματιστεί, και σουρώνουμε.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το καυτό αρωματισμένο γάλα σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε ελαφρά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ με γάντζο). Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε και στη συνέχεια τη μαγιά και ανακατεύουμε ξανά το μίγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί όλο.

Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί. Τραβάμε και διπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο ώστε να έχετε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια.

Σκεπάζουμε το μπωλ πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα το τυλίγουμε σε μια κουβέρτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φου-σκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες.

Τεστ ελέγχου φουσκώματος ζύμης: βυθίζουμε το δάχτυλό στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.

Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 12 ισόπαχα μέρη. Πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια και πλέκουμε σε πλεξίδες. Ακουμπάμε κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί και μετά πάνω σε σχάρα ή λαμαρίνα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.

Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέ-κια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά).

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο και σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα τσουρέκια τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

 

Συμβουλές:

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσουμε.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπάμε με το πίσω μέρος μια κουτάλας στο σημείο που θέλουμε και βυθίζουμε προσεκτικά  το αυγό.