Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
  • 1 μέτριο καρότο

Για κλασικό γαρνίρισμα

  • μαϊντανό
  • κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • ελιές

Για delicatessen γαρνίρισμα

  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 30 ml. πετιμέζι
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κουκουνάρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την φάβα, την βάζουμε στην κατσαρόλα, κόβουμε από πάνω το κρεμμύδι και, προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό. Όταν αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε με ενα κουτάλι και μετά ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι της σούπας, αλάτι με πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να τελειώσει όλο το νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μόνο ζεστό νερό. Είναι έτοιμη όταν θα έχει λιώσει. Περνάμε από τρίφτη χειρός για βελούδινη υφή. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, ελιές, μαϊντανό και κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και αν θέλετε ρίχνετε και λεμόνι από πάνω. Για gourmet γαρνίρισμα δες παρακάτω.

Εναλλακτικό γαρνίρισμα για delicatessen γεύση

  1. Τηγανίζετε στο λάδι τα κρεμμύδια και περιχύνετε μόλις γίνουν ελαφρώς διάφανα με πετιμέζι και αφήνετε για λίγο να καραμελώσουν (προσοχή να μη γίνουν σκληρά από το πετιμέζι. Μην τα αφήσετε πάνω από 2-4 λεπτά).
  2. Καβουρδίζετε σε στεγνό τηγάνι τα κουκουνάρια (προαιρετικά).
  3. Τα ρίχνετε πάνω στη μους φάβας και σερβίρετε.

Βελούδινη φάβα

  1. Το μυστικό για την τέλεια βελούδινη γεύση στη φάβα, είναι ένα τριμμένο καρότο, που προστίθεται στο βράσιμό της, απ’ το σοτάρισμα κιόλας. Το  καρότο κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση.
  2. Το δεύτερο στοιχείο που δημιουργεί την τέλεια βελούδινη υφή είναι να την περάσετε από μιξερ χειρός όταν έχει γίνει, και έτσι η φάβα να γίνει σαν μους.
  3. Τρίτο στοιχείο είναι η επιλογή υψηλής ποιότητας φάβα (η καλύτερη θεωρείται η Σαντορίνης)