Υλικά:

  • 500 γρ φύλλο κρούστας (εμπορίου)
  • 500 γρ φέτα τριμμένη
  • 400 γρ παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα και ανθρακούχο μεταλλικό νερό (μισό-μισό στο ποτήρι)
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο και 2 κουταλιές σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και στη συνέχεια τα τυριά ομογενοποιώντας το μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε (προαιρετικά βάζουμε και μοσχοκάρυδο) το μίγμα και στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι με ελαιόλαδο. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο-βούτυρο ένα ταψί και βάζουμε κάτω 7 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα χωριστά. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και στρώνουμε από πάνω της ακόμα 5 φύλλα λαδώνοντας τα και αυτά.

Κόβουμε με ψαλίδι ότι φύλλα περισσεύουν και κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Κόβουμε την πίτα σε μερίδες και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αβγό χτυπημένο. Προσθέτουμε το ποτήρι με το μίγμα γάλα-ανθρακούχο νερό, σκεπάζουμε την πίτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα, στην μεσαία θέση. Κόβουμε και σερβίρουμε την τυρόπιτα αφού κρυώσει λίγο.