Οι επιστήμονες διαφωνούν αν το ταλέντο και η δημιουργικότητα είναι έμφυτα ή καλλιεργούνται. Σίγουρα ακόμη και ένα έμφυτο ταλέντο για να αναδειχθεί πρέπει να υποστηριχτεί και να αναπτυχθεί. Τα ερεθίσματα και τα βιώματα της παιδικής ηλικίας είναι αυτά που καλλιεργούν τη δημιουργική μας σκέψη. Πως όμως οι γονείς μπορούν να τονώσουν τη δημιουργικότητα του παιδιού τους;

• Διεγείρετε τη φαντασία του

Δημιουργήστε ένα καθημερινό περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα. Απλά ερεθίσματα όπως η μουσική, η αφήγηση μιας ιστορίας, ένα μπλοκ ζωγραφικής και μερικές μπογιές, ένα τηλεσκόπιο, ένα βιβλίο ή τουβλάκια τύπου lego, αρκούν για να ανάψουν τη φλόγα της δημιουργικότητας. Μπορείτε να ορίσετε ένα σημείο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, στο γκαράζ ή στη σοφίτα όπου θα είναι «ο χώρος της φαντασίας», εκεί το παιδί θα μπορεί να λερώνει με μπογιές και να το αφήνει ακατάστατο. Ο χώρος αυτός μπορεί είναι γεμάτος βιβλία, παιχνίδια, χαρτιά, μπογιές, πηλό ή ακόμη και ένα μικρό βεστιάριο όπου θα μπορεί να μεταμφιέζεται και να παίζει ρόλους. 

Για να οξύνετε περισσότερο τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού μπορείτε να του παρουσιάσετε έργα καλλιτεχνών όπως πίνακες, γλυπτά και έργα μοντέρνας τέχνης και να του ζητήσετε να τα αναπαραστήσει ή να δημιουργήσει δικά του εμπνεόμενος από αυτά. 

• Δημιουργήστε μαζί του

Η διάδραση μαζί σας και ο δημιουργικός χρόνος που περνάτε μαζί είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης της δημιουργικότητας του παιδιού. Προτείνετε στο παιδί σας να δημιουργήσετε μία ιστορία μαζί, ανακαλύψτε τον τρόπο που λειτουργεί ένα μουσικό όργανο ή δραματοποιείστε ένα παραμύθι μοιράζοντας ρόλους και μπείτε μαζί σε ένα φανταστικό κόσμο. Προτρέψτε το να δημιουργήσετε ένα γλυκό μαζί και αφήστε το να το στολίσει όπως αυτό θέλει. Ζητήστε από το παιδί σας να δημιουργήσει ένα πλάνο δραστηριοτήτων που δεν έχετε ξανακάνει για το Σαββατοκύριακο και ακολουθήστε το.

• Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που κρίνουν την ανάπτυξη και έκφραση της παιδικής δημιουργικότητας είναι η αντίδραση των «μεγάλων» στα δημιουργήματα των μικρών καλλιτεχνών. Τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν ή όταν δημιουργούν μία κατασκευή καταβάλουν προσπάθεια και χρησιμοποιούν όλη τους τη φαντασία για να εκφραστούν. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ενθαρρύνεται κάθε τους προσπάθεια και να παροτρύνονται να συνεχίσουν να εκφράζονται, μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην αισθητική του τελικού αποτελέσματος.

• Αφήστε το παιδί ελεύθερο

Για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει και να εκφράσει τη δημιουργικότητα του δεν μπορεί να είναι πιεσμένο και κουρασμένο ψυχολογικά και σωματικά από το καθημερινό του πρόγραμμα. Προτρέψτε το παιδί να είναι ανεξάρτητο και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αναζητά λύσεις ακόμη και αν κάνει λάθη. Επιτρέψτε του να εκφράζει αντιρρήσεις και να σας προτείνει εναλλακτικές. Πολλές φορές τα παιδιά με έντονα δημιουργική σκέψη τείνουν να διαφέρουν από τα υπόλοιπα, μην τα αποτρέψετε να είναι μοναδικά, ακόμη και όταν αυτό δεν τα κάνει τα πιο δημοφιλή στην τάξη.

Δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά το ταλέντο αλλά μπορούμε να τους δείξουμε το δρόμο για να ακούν, να βλέπουν, να σκέφτονται και να πράττουν δημιουργικά. Δώστε λοιπόν στα παιδιά ερεθίσματα, ενθάρρυνση και αφήστε τα να λερωθούν, να μάθουν και να εκφραστούν!