Σε μία εποχή που οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας ολοένα και αυξάνονται οι γονείς προσπαθούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους δίνοντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταπεξέρθουν στην ενήλικη τους ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς το όριο ηλικίας που τα παιδιά ξεκινούν οργανωμένες εξωσχολικές δραστηριότητες με βασική επιδίωξη την απόκτηση δεξιοτήτων, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι. Για να μπορέσει όμως ένα παιδί να αναπτυχθεί σωματικά και ψυχικά διαμορφώνοντας μία ισορροπημένη προσωπικότητα χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει να ξεφύγει από την πίεση της καθημερινότητας να «γεμίσει τις μπαταρίες» του και να αφομοιώσει όλα όσα έχει μάθει.

Τα οφέλη ενός παιδιού από τον πραγματικά ελεύθερο χρόνο και το αδόμητο παιχνίδι είναι πολλά στην κοινωνική και πνευματική του ανάπτυξη. 

• Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να μάθει να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να σέβεται τους άλλους, να επιλύει διαφωνίες, και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η εξερεύνηση του κόσμου που ζει και η μάθηση μέσα από την πράξη και το βίωμα συμβάλλει στην καλύτερη αφομοίωση όσων έχει μάθει και την ανάπτυξη της φαντασίας του.

• Όταν δεν υπάρχει παρέμβαση ενηλίκων που θέτουν κανόνες τα παιδιά κινούνται με το δικό τους ρυθμό, λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους, μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, λαμβάνουν πρωτοβουλίες και ανακαλύπτουν τι πραγματικά τους αρέσει και αφήνονται στο δικό τους φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού. 

• Ο ελεύθερος και παραγωγικός χρόνος με τους γονείς πέρα από τα στενά όρια μιας προγραμματισμένης δραστηριότητας δένει τις σχέσεις της οικογένειας, βελτιώνει την επικοινωνία και προσφέρει την ευκαιρία να μάθει καλύτερα ο ένας τον άλλο. 

Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά και δεν είναι χαμένος χρόνος. Σε ένα πιεστικό και απαιτητικό κόσμο βοηθήστε το παιδί σας να χαρεί την παιδική του ηλικία!