Σε κάθε στάδιο της ζωής μας οι επιλογές και ο τρόπος συμπεριφοράς μας βασίζονται στο πως βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι τα θεμέλια της προσωπικής μας ευτυχίας και αυτά χτίζονται από πολύ μικρή ηλικία. Πως όμως μπορεί ένας γονιός να προετοιμάσει το παιδί του για αυτό;

• Παίξτε μαζί του

Αφιερώστε παραγωγικό χρόνο με το παιδί σας. Να είστε ψυχή τε και σώματι με το παιδί σας την ώρα του παιχνιδιού και όχι απλά να παρευρίσκεστε όταν το παιδί σας παίζει. Έτσι το παιδί σας νιώθει μοναδικό, πως αξίζει το χρόνο σας. Το παιχνίδι μαζί σας συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του και αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση του. Μαθαίνει να βάζει στόχους και να τους επιτυγχάνει, ενώ μαθαίνει να κερδίζει αλλά και να χάνει σε ένα παιχνίδι.

Προτρέψτε το να επιλέξει αυτό το παιχνίδι και προσθέστε νέα βιώματα στην καθημερινότητα του. Το γεγονός αυτό θα το βοηθήσει να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε αλλαγές και να είναι περισσότερο δυναμικό και ανοιχτόμυαλο.

• Γίνεται πρότυπο

Τα παιδιά είναι οι καθρέφτες των γονιών τους. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς σε αμέτρητες καταστάσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. 

Αν εσείς δεν έχετε αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητα σας ή όταν λαμβάνεται αποφάσεις το παιδί ως καθρέφτης των συναισθημάτων σας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Πολλές φορές τα παιδιά θεωρούν τη δυστυχία ή την κακή διάθεση των γονιών τους ως αντίκτυπο της δικής του συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να γεμίζουν με ενοχές και να βάλλεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους.

Συχνά υπάρχουν άσχημες και δύσκολες καταστάσεις και βιώματα σε μία οικογένεια παρόλα αυτά κάθε γονιός οφείλει να προσφέρει στο παιδί παρά τις όποιες δυσκολίες ένα αισιόδοξο περιβάλλον γεμάτο ανιδιοτελή αγάπη μέσα στο οποίο πρώτα ο ίδιος θέτει και επιτυγχάνει στόχους.

• Αναθέστε ευθύνες

Σε μικρή ηλικία μπορείτε να του αναθέσετε κάποιες μικρές δουλειές στο σπίτι, όπως να στρώνει μόνο του το κρεβάτι του, να ταΐζει καθημερινά το κατοικίδιο του σπιτιού ή να βοηθά στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες παροτρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων και να προτείνει λύσεις. Για παράδειγμα για την αγορά μίας ηλεκτρικής συσκευής ζητήστε του να κάνει έρευνα αγοράς και να προτείνει τον αριθμό και το ποσό των δόσεων βάση του οικογενειακού εισοδήματος.

• Ενθαρρύνετε

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθηση ενός παιδιού γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον που του προσφέρει ασφάλεια και ενθάρρυνση. Πολύ σημαντικός παράγοντας στην κατεύθυνση αυτή είναι να νιώσει πως η αγάπη και η αποδοχή σας είναι αυτονόητη και δεν συνδέεται με επιθυμητές συμπεριφορές ή επιτυχίες.

Ενθαρρύνεται το παΐδι σας να εκφράσει τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και να πάρει πρωτοβουλίες. Αφήστε το να κάνει λάθη και μην το υπερπροστατεύετε προσπαθώντας να προβλέψετε πιθανά του λάθη ή εμπόδια.

Ένα παιδί δεν χρειάζεται να είναι τέλειο σε όλα για να είναι ευτυχισμένο αρκεί να πιστεύει στον εαυτό του να είναι σίγουρο για τις δυνατότητες του και να θέτει στόχους που θα τον κάνουν ολοένα και καλύτερο.